Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur?

Adet döngüsü kişisel olduğu için bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Adet gecikmeleri birçok nedene bağlıdır. Bunlardan birisi mevsimseldir. Mevsimsel adet gecikmesi genel olarak kış aylarında meydana gelmektedir. Bu durumun bir sebebi bulunmaktadır. Vücutta Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen mevsimsel adet gecikmeleri genellikle kış aylarında daha sık görülür. Bu durumun nedeni daha düşük oranda folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılanmasıdır. Bir sebebi de kış aylarında yumurtlama sıklığının oldukça azalmasıdır. Yumurtlamanın azalması ve adet döngülerinin uzaması, kış aylarında hormonal dengesizliğin meydana gelmesi olarak bilinmektedir.

Adet Gecikmesi Nedeni

Adet gecikmesi nedeni olarak bilinen en büyük unsur gebeliktir. Eğer kişi hamile değilse adet gecikmesi yaşamasının nedenleri arasında emzirme, doğum kontrol ilaçları, kist-miyom gibi yumurtalık hastalıkları, tiroid sorunları ve stres gösterilir. Diğer yandan egzersiz de aşırıya kaçmak da kadınlarda adet gecikmesi oluşturabilir.

 

  • Polikistik over sendromu (PCOS)
  • Miyom ve kist gibi rahim ve yumurtalık sorunları
  • Kronik hastalıklar
  • Stres
  • Yeni annelerin emzirme dönemi
  • Tiroid hastalık
  • Yoğun programlı egzersizler
  • Kilo değişikliğinde fazla artış veya fazla azalış
  • Doğum kontrol hapı gibi hormonal ilaçlar
  • Kişinin menapoza girmiş olması
İlginizi Çekebilir:  Airpass Nedir Ne İçin Kullanılır - Kullanıcı Yorumları

Gebelik kaynaklı adet gecikmesi akla gelebilecek ilk durumlar arasında yer almaktadır. Korunma olmaksızın, aktif cinsel hayatı olan kadınlarda bu sebepten ötürü adet gecikmeleri meydana gelebilmektedir.

Emzirme sebebiyle adet gecikmeleri yaşanabilmektedir. Adet görememe gibi durumların da söz konusu olduğu emzirme döneminde, ciddi adet düzensizlikleri yaşanabilmektedir.

Bazı ilaçların kullanımı sonucu adet görülemeyebilmektedir. Görülse bile adet gecikmeleri yaşanıp bazı düzensizlikler meydana gelebilir. Doğum kontrol hapları, antideprresanlar, antibiyotik ilaçlar bu ilaçların arasında yer alabilmektedir.

Birincil yumurtalık yetmezliği adı verilen hastalık sebebiyle adet görülememektedir. Hastalık, kişinin 40 yaşına gelene kadar yumurtalıkların yapması gereken görevi yerine getirememesi durumudur. Bunun sonucunda da düzensiz adet döngüsü oluşmaktadır.

Kronik hastalıklar sonucu adet düzensizliği oldukça sık yaşanan bir durumdur. Kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların sebep olabildiği gibi direkt hastalıklardan kaynaklı da olabilmektedir. Yumurtalık kistleri, yumurtanın verimli çalışmasını engellediği için adette düzensizlik meydana getirmektedir. Diyabet gibi hastalıkların da hormon dengelerini bozması sebebiyle yine adet düzensizlikleri yaşanmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Kinovir 200mg Ne İçin Kullanılır? Kullanıcı Yorumları

Yeni adet görmeye başlayan insanlarda da sıklıkla adet gecikmesi yaşanmaktadır. Yeni adet görmeye başlayanların aksine uzun bir süre adet görmeyen ya da göremeyen kadınlar da aynı problemi yaşayabilirler.

Adet Gecikmesi Belirtileri

Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı kabul edilen tarihtir. Yaşanan döngülerde bazı adet gecikmesi belirtiler mevcuttur:

Alt karın ve kasık bölgesinde ağrı meydana gelmesi

  • Karın ve kasık kısmında şişlik oluşması
  • Ruha halinde bazı değişiklikler meydana gelmesi
  • Yorgunluk
  • Bel ağrısı
  • Akne oluşumu belirtileri kişinin adet döneminin geciktiğine işarettir.

Regl gecikmesi ne zamana kadar normaldir?

Bir adet döngüsü 28 günlük bir süreçtir. Bu sürecin dışında 7 gün kadar bir aksamaya adet gecikmesi denilebilmektedir. Eğer bu durum yılda yaklaşık 3 kere meydana geliyorsa bir doktora danışılması gerekmektedir. Aynı zamanda gecikmeler yaklaşık 45 günü bulursa yine araştırılmalıdır. Çünkü bu durumlar bazı hormonal hastalıkların habercisi olabilmektedir.

 

Yorum yapın

error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.