Fiat Stilo Arıza Lambaları Anlamları | Stilo Gösterge Uyarı ve İkaz Işıkları

Fiat Stilo, C segmentinde Fiat’ın ürettiği en donanımlı otomobillerden bir tanesidir. Peki ya Fiat Stilo gösterge ekranında yer alan arıza lambaları ne anlama geliyor? Fiat Stilo gösterge paneli ikaz ve uyarı ışıkları anlamları nelerdir sorularına yanıt arayacağız.

Fiat Stilo ülkemizde ilk olarak 2003 yılında satılmaya başlamıştır. 3 ve 5 kapılı hatchback ve station wagon kasa tipleri bulunmaktadır.  Stilo dönemine göre en çok özelliği bünyesinde bulunduran otomobil modellerinden bir tanesidir. Hatta insanlar daha önce bilmediği pek çok özelliği Stilo’da gördüler. Ancak bu kadar dolu bir otomobil olması beraberinde çok fazla arızayı da getirdi. Aslında Stilo çok sorun çıkartan bir araba değildir. Ancak bizim iş bilmez sanayi ustaları sayesinde kronik arızalı sanılır oldu. Tamam belki bir kaç problemi bulunuyor ama sandığımız gibi yer yeri sorun çıkartan araba değildir.

Fiat Stilo 2003 – 2007 yılları arasında 1.4 benzinli, 1.6 benzinli ve 19 JTD (dizel) motor seçenekleriyle satışa sunuldu. Ayrıca Active, Actual, Dynamic ve Dynamic MultiWagon donanım paketleriyle satılmıştır. Bu paketlerin hepsi kendi içinde farklı özellikler içerdiği için gösterge tablosunda arıza işaretleri de değişkenlik gösterebilir. Stilo’nun gösterge tablosunda gördüğünüz her işaret bir arızayı göstermez. Bunlardan bazıları uyarı ve ikaz ışıkları iken bazıları özelliklerin devre dışı kaldığını gösteren işaretlerdir. Eğer bu gösterge ekranında yanan lambaların anlamlarını bilirseniz, aracınızı hem daha iyi tanırsınız. Hem de ustalar tarafından arıza olarak kandırılmazsınız. Şimdi gelin hep birlikte Fiat Stilo arıza lambaları ile gösterge tablosu uyarı ve ikaz ışıkları anlamlarına bakalım.

Fiat Stilo Arıza Lambaları (Uyarı ve İkaz Işıkları)

1- Fiat Stilo Çekiş Kontrol Arıza Lambası

Stilo’da çekişlerde aracın tekerlerinin patinaj yapmasını engellemek için çekiş kontrol sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme ASR adı da verilmektedir. Eğer gösterge ekranında “üçgen için a harfi ve etrafında yuvarlak ok” işareti görüyorsanız çekiş kontrol sistemiyle alakalı bir sorun var demektir. Eğer hızlı kalkış yaptıysanız bu işaret yanıp söner. Eğer sürekli olarak yanıyorsa aracınızın çekiş kontrol sistemi çalışmıyor demektir. Bilgisayara bağlatarak hangi arıza kodlarını verdiğini bulmanız gerekmektedir. Bu uyarı işaretini “TCS” olarak kısaltılabilir.

2- Fiat Stilo Fren Hidrolik Yağı Seviyesi Düşük Uyarı İşareti

Aracınızın fren sisteminin çalışması için hidrolik yağa ihtiyacı vardır. Çünkü fren sistemi yüksek sıkıştırma ile çalışır. Fren hidrolik yağı seviyesinin her zaman tam olması gerekir. O kadar önemlidir ki, bittiği zaman aracınızın frenleri artık çalışmaz hale gelecektir. Eğer Stilo aracınızın gösterge ekranında kırmızı yuvarlak için ünlem işareti görüyorsanız ve yol bilgisayarında “Lo Brake Fluid” yazısını görüyorsanız fren hidrolik yağı seviyesi azalmış demektir. Eğer seyir halindeyken bu ikaz lambasının yandığını görüyorsanız hemen kenara çekip aracınızın kontrol etmelisiniz. Zaten “Stop” ve “Engine” yazılarını da göreceksiniz.

3- Fiat Stilo El Freni Çekili Uyarı İşareti

Stilo aracınızda el freni çekili olduğu zaman “kırmızı yuvarlak içinde ünlem işareti” yandığını göreceksiniz. Bu durumda yol bilgisayarı ekranında “hand brake” yazdığını göreceksiniz. Bunun anlamı el freninin çekili olduğunu göstermektir. Aracınızın el freni çekili iken asla hareket etmeye çalışmamalısınız. Ayrıca yarım çekili el freni aşırı ısınmaya neden olabileceği için ciddi frer arızalarına neden olabilir. Stilo aracınızın gösterge ekranında bu ikaz ışığının yandığını görüyorsanız muhakkak kontrol edin. Ancak fren hidrolik yağı eksikliği nedeniyle de yanmadığını kontrol etmelisiniz.

4- Fiat Stilo Fren Balataları Aşınmış ve Bitmiş Uyarı Işığı

Fiat Stilo’da fren balatalarının kalınlığını ölçen bir balata fişi bulunmaktadır. Balatalar disklere sürterek zamanla kalınlığını kaybeder. Balata arkasında bulunan kaliperler, disklere yaklaştıkça elektro manyetik bir alan oluşturur. Sensör bunun balataların azaldığı olarak yorumlar. Eğer balatalar tamamen biterse aracınızın fren sistemine zarar verebilir. Stilo gösterge ekranında yuvarlak çevresinde kesik çizgiler olan uyarı lambası görüyorsanız aracınızın fren balataları eskimiş demektir. Ayrıca yol bilgisayarında “Brake Pad Worn” yazdığını göreceksiniz. Fren balatalarını değiştirdiğiniz zaman bu uyarı lambası kendiliğinden sönecektir.

İlginizi Çekebilir:  Dacia Logan Arıza Lambaları Anlamları | Logan Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı

5- Fiat Stilo Airbag (Hava Yastığı) Arıza Lambası

Kontak anahtarı akü açılacak kadar çevrildiğinde gösterge tablosunda kırmızı hava yastığı uyarı lambası yanar. Ancak bu ikaz ışığının bir kaç saniye sonra sönmesi gerekir. Motor çalışırken mutlaka sönmüş olması gerekmektedir. Eğer sürekli yanıyor ise airbag sisteminde bir arıza var demektir. Hava yastığı arıza yaptığı zaman gösterge tablosunda “Airbag Failure” yazısı yol bilgisayarı ekranında görülecektir. Hava yastıkları çalışmadan yolda gitmek güvenlik açısından size zorluk çıkartabilir. Can ve mal güvenliğiniz için mutlaka sorunun kaynağını bulmalısınız. Airbag ışığının yanmasının sebebi genelde airbag fişinin çıkması veya gergi makarasının bozulmasıdır.

6- Fiat Stilo Ön Yolcu Hava Yastığı Arıza Lambası

Stilo’da altı adet hava yastığı bulunmaktadır. Bunlardan şoförden sonrası en önemlisi ön hava yastığıdır. Yolcu hava yastığı adı verilen bu sistem istenildiği zaman bir anahtar yardımıyla kapatılabilir. Aracınızı genelde tek başınıza kullanıyorsanız, ön yolcu airbag sistemi devre dışı bırakmanız iyi olacaktır. Çünkü olası bir kazaz durumunda boştan yere açılmaması gerekir. Airbag tamiri çok pahalı olduğu kapatılabilir. Eğer yolcu hava yastığı kapalıysa “ön yolcu airbag kapalı” uyarı işareti yanacaktır. Eğer ön yolcu hava yastığı arıza yaparsa “passenger airbag off” yazısı yol bilgisayarı ekranında çıkacaktır.

7- Emniyet Kemeri Takılı Değil Uyarı Işığı

Sürüş sırasında emniyet kemerlerinizin mutlaka takılı olması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda emniyet kemeri takılı olunca kazalar sırasında ölüm oranı yüzde 80 daha azalmaktadır. Otomobil üreticileri emniyet kemerleri takılmasını çok önemsemektedir. Bu sebeple Stilo aracınızda emniyet kemeri takılı değilse, gösterge tablosunda emniyet kemeri takılı değil uyarı lambası yanacaktır. Ayrıca bazı donanım paketlerinde sesli olarak ikaz verecektir. Bazı durumlarda emniyet kemeri takılı olmasına rağmen emniyet kemeri lambası yanıyorsa sistemde arıza olabilir.

8- Fiat Stilo Akü Lambası

Öncelikle akü lambasının neden yandığını inceleyelim. Aracınızın kontak anahtarını akü devreye girecek kadar çevirdiğiniz zaman akü ışığının yanması normaldir. Çünkü ihtiyaç duyulan enerji aküden sağlanmaktadır. Ancak motor çalıştıktan sonra akü lambasının muhakkak sönmesi gerekir. Çünkü şarj dinamosu devreye girmiş ve elektrik alternatör tarafından sağlanır hale gelmiştir. Eğer motor çalışırken akü lambası yanıyorsa aracınız artık şarj etmiyor demektir. Tüm enerji aküden sağlanıyordur. En sağlam akü bile bir otomobili en fazla 3 saat kadar idare eder. Akü lambası yanar yanmaz hemen bir oto elektrikçiye gitmenizde fayda vardır. Ayrıca kayış koptuğu için akü lambası yanıyorsa, arabanız hararet bile yapabilir.

9- Fiat Stilo Yağ Lambası

Yağ lambası bir otomobilin gösterge tablosunda yer alan önemli işarettir. Çünkü motorun çalıştığı süre boyunca muhakkak yağlanması gerekiyor. Bu yağ bir basınç altında olmalıdır. Bunun için Stilo’nun motorunda yağ basınç sensörü bulunmaktadır. Eğer yağ basıncı kritik seviyenin altına düşerse aracınızda yağ lambası yanacaktır. Ayrıca yol bilgisayarında “Low Oil Press. Stop, Low Engine Oil Pressure” yazıları çıkacaktır. Yağ lambasının yanması sebepleri arasında en çok “yağ seviyesinin düşmesi, yağ pompasının arızalanması, yağ müşürünün bozulması ve son olarak aracınızın motor istemesi” gibi şeyler gösterilebilir.

10- Fiat Stilo Otomatik Şanzıman Arıza Lambası

Fiat Stilo’nun otomatik vites olanlarında selespeed adı verilen bir otomatik şanzıman kullanılmıştır. Otomatik şanzımanlar çok karmaşık dişlilerin bir uyum halinde çalışmasıyla görevini yerine getirirler. Stilo’da tek kavramalı otomatik vites vardır. Eğer şanzıman sisteminde bir arıza meydana gelirse yanda gördüğünüz ikaz ışığı gösterge tablosunda yanacaktır. Ayrıca yol bilgisayarı ekranında “Gearbox Failure” yazısı çıktığını göreceksiniz. Kesinlikle arabanızı kullanmaktan uzak durmalı ve hemen bir servisten yardım almalısınız. Çünkü şanzımana daha fazla zarar verebilirsiniz. Otomatik şanzıman tamiri en pahalı sistemlerden bir tanesidir.

11- Fiat Stilo Elektrikli Hidrolik Direksiyon Arıza Lambası

Fiat, direksiyon teknolojisi konusunda dünyanın gelişmiş markalarından bir tanesidir. Eğer gösterge ekranında kırmızı renkli direksiyon işareti yandığını görüyorsanız, aracınızın City direksiyon sisteminde bir arıza var demektir. Ancak şunu unutmayın. Aküyü açacak kadar anahtarı çevirdiğiniz zaman bir kaç saniye yanıp sönmesi normaldir. Motor çalışırken kesinlikle sönük olması gerekmektedir. Bu ikaz lambası yandığı zaman ilk yapmanız gereken şey direksiyon hidrolik yağı seviyesini kontrol etmek olmaktır. Eğer yağ tamamsa direksiyon powerı adı verilen motorda bir arıza olabilir. Direksiyon sisteminde arıza olduğunda yol bilgisayarında “electric steering failure” yazısı çıkacaktır.

12- Fiat Stilo Hararet Uyarı Lambası

Her otomobilin motorunun en fazla 90 derece civarında çalışması gerekir. Motor içerisindeki yanma motor suyu soğutma sistemi olmasaydı, kısa süre içerisinde motorun aşırı ısınma nedeniyle ölmesine neden olacaktır. Bunun için motor suyu sıcaklığını ölçen sensörler vardır. Stilo’da motor suyu sıcaklığı 95 derecenin üstüne çıkarsa aracınızın gösterge panelinde hararet uyarı lambası çıkacaktır. Ayrıca hararet ibresi yukarı doğru göstermeye başlayacaktır. Bu olduktan sonra kesinlikle aracınızın motorunu durdurun. Belki basit bir hortum çatlaması nedeniyle aracınızın motoru hararet yapıyor olabilir. Stilo, hararet yaptığı zaman yol bilgisayarında ise “max coolant temperature” yazısı yandığını göreceksiniz.

İlginizi Çekebilir:  Opel Astra G Arıza Lambaları Anlamları | Astra G Gösterge Uyarı ve İkaz Işıkları

13- Fiat Stilo Kapılar Açık Uyarı Lambası

Yaklaşık 30 yıldan bu yana üretilen araçlarda otomobillerin kapılarının açık kaldığını gösteren işaretler vardır. Özellikle çocuklar kapıları tam kapatamaz ve yarı açık şekilde kalmasına neden olabilir. Bu durum sürüş sırasında güvenlik tehlikesi oluşturabilir. Bunun için Stilo’da kapılardan bir veya daha fazlasının tam kapanmadığını göstermek için ikaz lambası vardır. Eğer yanda gördüğünüz uyarı lambası yandığını görüyorsanız aracınızın kapısı açık kalmış demektir. Gösterge tablosunda bu uyarı işaretini görüyorsanız kesinlikle hareket etmemelisiniz. Ayrıca bu size yazılı göstermek için yol bilgisayarı ekranında “door open” yazdığını göreceksiniz.

14- Fiat Stilo Hız Limiti Aşıldı Uyarı Lambası

Dünyanın tüm ülkelerinde karayollarında en yüksek hız 120 km/s ile sınırlandırılmıştır. Bu Stilo’da bir uyarı lambası olarak programlanmıştır. Aracınızın gösterge tablosunda kırmızı 120 yazısı görüyorsanız hız limitini aşmışsınız demektir. Bunun yanı sıra yol bilgisayarı “speed limit” yazısı çıkartacaktır. Aşırı hızla gitmek her zaman sizin ve yolcuların can güvenliği açısından tehlikelidir. Yapılan araştırmalara göre 120 km/s hızın üstünde aracın kontrolü yarı yarıya düşmektedir.

15- Fiat Stilo Yakıt Seviyesi Azaldı Uyarı Lambası (Benzin Işığı)

Aracınızda yakıt seviyesi belirli miktarın altına düştüğü zaman, bunu sizi göstermek için benzin ışığı yanar. Stilo aracınızın motor yakıt tipi ister benzinli isterse dizel olsun. Depoda 6 litrenin altında yakıt kalırsa gösterge tablosunda benzin pompası işareti yanacaktır. Bu durumda hemen yakıt almanız gerekmektedir. Çünkü yakıtı azalan bir araba istasyon bulamazsanız kısa süre içerisinde yakıtı bitebilir ve yolda kalabilirsiniz. Ayrıca dizel motorlu araçlarda yakıtın bitmesi motorun hava yapmasına neden olabilir.

16- Fiat Stilo Motor Arıza Lambası

Otomobillerin motorunda pek çok sensör bulunur. Bu sensörler motorun hayati parçalarından aldığı verileri okuyarak, motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi verir. ECU, bir tür bilgisayar sistemi görmektedir. Sensörlerden gelen verileri kullanarak ateşleme zamanlaması, hava dağıtımı ve yakıt miktarı gibi kritik ayarlamaları yapar. Örneğin oksijen sensörü, egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçerek yakıt dağıtımı ve ateşleme zamanlamasını belirler. Stilo’nun motorunda 100’den fazla sensör bulunmaktadır. Eğer bu sensörlerden gelen verilerde daha önce programlananın dışına çıkılırsa sürücüye bir şeylerin ters gitti yönünde bilgi vermek için “motor arıza lambası” yanar. Ayrıca yol bilgisayarında “Engine Fault” yazısı görürsünüz.

17- Fiat Stilo Kızdırma Bujisi Arıza Lambası

Fiat Stilo’da, şimdinin Multijet dizelinin atası sayılan JTD dizel motor kullanılmıştır. 1.9 JTD motorlar gayet performanslıdır. Dizel motorun çalışması için yüksek sıkıştırma gerekir. Çünkü dizelin yanması için sıkışarak ısınan havanın tutuşturulması yatar. Havanın çok daha çabuk ısınması için motor içerisine uzanan ısıtma bujileri yani kızdırma bujileri vardır. Silindir başına bir adet bulunan ısıtma bujisi eskidiği ve arıza yaptığı zaman aracınızın gösterge ekranında yanda gördüğünüz uyarı lambası yanar. Ancak şunu unutmayın. Motoru çalıştırmadan önce kontağı bir tur çevirdiğinizde kısa bir süre yanması normaldir. Kış aylarında hava soğuk olduğundan bunun süresi bir kaç saniye daha uzun olacaktır. Bu işaret söndükten sonra marşa basabilirsiniz. Ancak sönmüyor ve motor çalışırken yanıyorsa kızdırma bujilerini muhakkak kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Diğer yandan yol bilgisayarında “Preheat Fault” yazısı yazdığını göreceksiniz.

18- Fiat Stilo Dizel Yakıt Filtresinde Su Var Uyarı İşareti

Benzinli motorlarda su olması çok önemli değildir. Ancak bu belirli seviyenin üstüne çıkmamalıdır. Ancak JTD dizel motora sahip Stilo’da yanda gördüğünüz arıza lambası varsa ciddi bir problem var demektir. Çünkü dizel motorlarda asla su olmamalıdır. Motor su olması durumunda ciddi zarar görebilir. Bunun için stilo’nun yakıt filtresinin içinde su miktarını ölçen bir sensör vardır. Eğer aracınızın yakıtına fazla su karışmışsa ve filtreye gelmişse bu sensör tarafından tespit edilir. 50’de 1 miktarın üstüne çıktığında sürücüye durumu bildirmek için dizel yakıt filtresinde su var ikaz ışığı yanar. Yol bilgisayarında ise “Water In Fuel” yazdığını göreceksiniz.

19- Fiat Stilo ABS Arıza Lambası

ABS fren sisteminin anlamı kilitlenmeyi önleyici fren sistemi demektir. ABS, “Anti-Lock Braking System” kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. ABS’nin çok ciddi bir görevi bulunur. Aracınızla ani fren yaparsanız tekerler kızaklamaya başlar. Kaymaya başlayan tekerler sonrasında direksiyon hakimiyeti kaybolur. Ne yöne çevirirseniz çevirin araba kendi kendine gidecektir. Bu durumda araca manevra kabiliyeti vermeniz imkansız olacaktır. Bunun için üreticiler araçlara ABS adı verilen fren sistemleri yerleştirmiştir. Saniyede binlerce kez freni sıkıp bırakarak tekerlerin ani fren sırasında kilitlenmesini engeller. Ancak gösterge ekranında ABS ışığının yandığını görüyorsanız sistem devre dışı kalmış demektir. Frenler tutmaya devam eder ama ABS çalışmaz. Bu şekilde aracınızı kullanmaya devam etmeniz güvenlik açısından sakıncalıdır. Bilgisayar ekranında ise “ABS Failure” yazdığını görürsünüz.

20- Fiat Stilo Far Lambası Stop Farı Patlak Uyarı İşareti

Aracınızın aydınlatma sistemi trafik güvenliği ve sürüş açısından çok önemlidir. Bazen arka farlarınızın çalışmadığını göremeyebilirsiniz. Bu durumda birisi sizi uyarana kadar patlak ampulle aracınızı kullanmaya devam edersiniz. Ancak Fiat Stilo’da lambalardan birisi yanmadığı zaman size göstermek için gösterge ekranın sarı ampul işareti yanacaktır. Aracınızın lambalarını kontrol ettiğinizde yanmayan farı tespit edip ampulünü değiştirmeniz gerekmektedir.

21- Fiat Stilo Hız Sabitleyici Aktif Uyarı İşareti

Fiat Stilo, hız sabitleyici sisteminin kullanıldığı ilk otomobillerden bir tanesidir. Aracınızın hız sabitleyicisini devreye soktuğunuz zaman gösterge ekranında yeşil renkli bu işaretin yandığını göreceksiniz. Fren veya debriyaja bastığını zaman cruise control devre dışı kalır. Tekrar aktif ettiğinizde ise yine yanar. Ekranda yandığını gördüğünüz sürece sistem aktif demektir.

Yorum yapın

error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.